RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php [L] Fitnessen: Loopband of crosstrainer? – platte-buik.nl

Loopband vs. Crosstrainer: Een Moeilijke Keuze in de Sportschool

‘’Start met sporten en schrijf je nu gratis in’’, ‘’de eerste twee maanden gratis sporten’’ en ‘’sporten met de hele familie op één abonnement’’. Je hebt ze vast allemaal weleens gehoord: de reclames die sportscholen en fitnesscentra aanbieden om jou als klant bij hen aan het sporten te krijgen. Gunstige aanbiedingen die je best wat voordelen op kunnen leveren, zolang je ook écht naar de sportschool gaat wanneer je je hebt ingeschreven. Heb je een abonnement op de sportschool maar ga je nooit, dan is het weggegooid geld en kun je beter iets anders gaan doen. Wil je het toch proberen in de sportschool maar weet je niet zo goed met welke apparaten of wat voor soort training je moet beginnen? Dan leggen we je hier uit wat de crosstrainer en loopband kunnen betekenen voor jou en je platte buik.

Cardio, wat is dat?

Je hebt de term vast weleens gehoord of de trainer in de sportschool heeft je verteld dat je hier het beste mee kunt beginnen: cardiotraining. Cardio, wat is dat eigenlijk? De term ‘cardio’ is een afkorting van het woord ‘cardiovasculair’ en betekent in feite ‘met betrekking tot hart en bloedvaten’. Cardiotraining is training waarbij je hartslag voor een langere periode omhoog gaat. Dit kun je bereiken door verschillende vormen van beweging. Het is geen training waarbij je korte intervallen van hoge intensiteit beoefent, maar een training waarbij je lang bezig bent op matige intensiteit. Dat zorgt ervoor dat de vetverbranding op gang komt en je je spieren en bloedvaten van veel zuurstof voorziet.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Wat doet cardiotraining met je lichaam?

In de sportschool heb je de keuze uit verschillende soorten trainingen. Krachttraining, cardiofitness of groepslessen zoals Zumba of Keep Moving waarbij je op muziek intensieve bewegingen maakt. Elke training heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en het hangt er ook maar net van af wat jij leuk vindt om te doen. Cardiotraining is bedoeld om je hartslag omhoog te brengen, waarbij het lichaam verschillende energiebronnen verbruikt. Je lichaam haalt eerst energie uit de glycogeenvoorraad in de spieren, waarna de vetverbranding in gang wordt gezet om aan nieuwe energie te komen. Wanneer je een langdurige cardiotraining volgt, begint je lichaam dus vanzelf met het afbreken van de vetvoorraad. Hierbij is het belangrijk dat de training lage tot matige intensiteit heeft, zodat je lichaam de vetvoorraad aanspreekt voor energie in plaats van de beschikbare koolhydraten. Dat wil niet zeggen dat je van een cardiotraining niet moe wordt of dat het niet goed is voor de conditie, maar het brengt andere processen op gang dan bij bijvoorbeeld kracht- of hoge intensiviteitstraining.

Hoe vaak moet je een cardiotraining doen wil je de vruchten ervan plukken?

Heb je de eerste stappen gezet richting een gezonder leven en wil je beginnen met afvallen, dan vraag je je waarschijnlijk af hoeveel je dan moet gaan sporten om effectief bezig te zijn. Na twee keer een rondje op de loopband of crosstrainer zie je helaas nog geen verschil en komt die platte buik er niet. Begin je met cardiotraining, dan is minimaal 4 keer sporten per week het beste. Op die manier raakt je lichaam eraan gewend en komt de vetverbranding sneller op gang. Voor een echt effectief resultaat is 5-6 keer sporten per week met trainingen van ongeveer 45 minuten het beste. Heb je weinig tijd of vind je het lastig om jezelf naar de sportschool te slepen? Houd er dan rekening mee dat het beter is om vaker korter te trainen, dan om weinig maar wel lang te trainen. Al die momenten dat je nog 20 minuten over hebt om op de bank te zitten, kun je dus ook in de sportschool staan!

Ga je beginnen met cardiotraining en wil je weten of je het beste kunt kiezen voor de loopband of voor de crosstrainer? Dan leggen we hier beide apparaten uit, hoe ze werken en welke voor- en nadelen eraan vastzitten, zodat jij straks een goede keuze kunt maken.

De crosstrainer

foto 32

Het is een grappig en er een beetje lomp uitziend apparaat: de crosstrainer met twee grote pedalen waar je voeten op staan en handvatten die meebewegen. Ondanks zijn uiterlijk is de crosstrainer een ideaal apparaat voor een effectieve cardiotraining. De crosstrainer is heel goed voor de calorieverbranding en daarnaast train je er je hele lichaam mee, omdat je hem op verschillende manieren kunt gebruiken. Om ervoor te zorgen dat een cardiotraining op de crosstrainer je niet gaat vervelen, kun je de trainingen afwisselen met een trainingsschema. Op die manier maak je telkens een andere beweging en wordt het een leuke training. Zo is de kans groter dat je het trainen op de crosstrainer langer volhoudt.

Ten eerste is het op de crosstrainer belangrijk dat je de juiste houding aanneemt. Houd je rug recht en zorg ervoor dat je handen en voeten synchrone bewegingen maken, zodat je in balans blijft. Zorg er daarnaast voor dat je buikspieren zijn aangespannen gedurende de hele training. Door druk te zetten op de pedalen, komt de crosstrainer in beweging en kun je van start. Je kunt ervoor kiezen om de handvatten los te laten, maar dat is wel even proberen en aanvoelen of het lukt. Je kunt de weerstand van de crosstrainer zelf instellen. Belangrijk is hierbij dat je hartslag rond de 155 slagen per minuut blijft. Is je hartslag te hoog, stel dan de crosstrainer weer wat minder zwaar in. Hieronder zie je een trainingsschema voor op de crosstrainer dat je als voorbeeld kunt nemen. Natuurlijk mag je in het begin best af en toe een passen inlassen.

  • 00:00 – 05:00 (5 minuten) ‒ Stand 3 (warming-up; voorwaarts)
  • 05:00 – 06:00 (1 minuten) ‒ Stand 5 (voorwaarts)
  • 06:00 – 07:00 (1 minuten) ‒ Stand 5 (achterwaarts)
  • 07:00 – 09:00 (2 minuten) ‒ Stand 7 (voorwaarts; zonder handen)
  • 09:00 – 11:00 (2 minuten) ‒ Stand 10 (voorwaarts; 135 RPM*)
  • 11:00 – 13:00 (2 minuten) ‒ Stand 6 (achterwaarts)
  • 13:00 – 15:00 (2 minuten) ‒ Stand 8 (voorwaarts; 155 RPM*)
  • 15:00 – 17:00 (2 minuten) ‒ Stand 6 (voorwaarts)
  • 17:00 – 19:00 (2 minuten) ‒ Stand 8 (voorwaarts; 155 RPM*)
  • 19:00 – 21:00 (2 minuten) ‒ Stand 6 (achterwaarts)
  • 21:00 – 22:00 (1 minuten) ‒ Stand 6 (voorwaarts; zonder handen)
  • 22:00 – 24:00 (2 minuten) ‒ Stand 10 (voorwaarts; 135 RPM*)
  • 24:00 – 26:00 (2 minuten) ‒ Stand 6 (voorwaarts)
  • 26:00 – 29:00 (3 minuten) ‒ Stand 8 (achterwaarts)
  • 29:00 – 31:00 (2 minuten) ‒ Stand 8 (voorwaarts; zonder handen; 155 RPM*)
  • 31:00 – 34:00 (3 minuten) ‒ Stand 8 (voorwaarts)
  • 34:00 – 35:00 (1 minuten) ‒ Stand 5 (voorwaarts)
  • 35:00 – 40:00 (5 minuten) ‒ Stand 3 (voorwaarts; cooling-down)

* RPM = Rounds Per Minute / Rotaties Per Minuut (de rest van de tijd loop je op je eigen tempo, zonder boven de 155 hartslagen per minuut uit te komen).

In dit schema zie je dat je kunt afwisselen door wel en niet je handen te gebruiken, en door de ene keer vooruit en de andere keer achteruit te bewegen. Probeer ook eens een minuut te crosstrainen terwijl je door je knieën zakt, je rug recht houdt en je buikspieren aanspant. Of maak andere leuke bewegingen. Zwaai bijvoorbeeld een beetje extra met je armen of beweeg ze op en neer en wordt de ster van de crosstrainer!

De loopband

foto 33

De loopband is ook een cardioapparaat en behoeft wat minder uitleg dan de crosstrainer. Eigenlijk doe je op een loopband wat je buiten ook kunt doen, maar dan binnen zodat je geen last hebt van weer en wind: hardlopen! Het voordeel van een loopband ten opzichte van buiten hardlopen is dat je ook op dit apparaat de weerstand kunt instellen. Waan je een echte bergbeklimmer en zet de loopband schuin voor wat extra uitdaging, of doe alsof je op de Olympische Spelen gaat voor goud op de 60 meter sprint. Het voordeel van de loopband ten opzichte van de crosstrainer is dat je voeten van de grond komen, waardoor je lichaam wat meer energie moet verbranden. Daarnaast is het voor mensen met overgewicht die cardiotraining doen om af te vallen, minder goed om hun knieën zo intensief te gebruiken. Op de loopband moeten je knieën, iedere keer dat je voeten weer de grond raken, je hele gewicht opvangen. Dat kan nogal een klap zijn. Als je knieblessures wilt voorkomen, is in dat geval de crosstrainer een betere keuze.

Ook voor de loopband geldt dat je niet hoger moet gaan dan een hartslag van 155 slagen per minuut. Hier zie je een trainingsschema dat je voor een cardiotraining op de loopband als voorbeeld kunt gebruiken. Het beste is om gebruik te maken van intervallen:

Minuut Weerstand  
0-2 4 Warming-up
2-3 5 Warming-up
3 6 Interval 1
4 7 Interval 1
5 8 Interval 1
6 4 Rust
7 6 Interval 2
8 7 Interval 2
9 8 Interval 2
10 4 Rust
11 6 Interval 3
12 7 Interval 3
13 8 Interval 3
14 4 Rust
15 6 Interval 4
16 7 Interval 4
17 8 Interval 4
18 4 Rust
19 6 Interval 5
20 7 Interval 5
21 8 Interval 5
21-22 5 Cooling-down
22-24 4 Cooling-down
24-25 4-0 Verlaag het tempo langzaam naar 0

Onthoud dat dit schema slechts een leidraad is voor jouw cardiotraining. Zijn de intervallen te zwaar, zet de loopband dan op een lichtere stand.

Conclusie

Wat betreft het verbranden van calorieën of het opbouwen van je conditie, zijn de trainingen op de loopband en crosstrainer heel erg vergelijkbaar. Het belangrijkste is dat je een langdurige training aanhoudt waarbij je hartslag hoog is. Op die manier verbrand je het meeste vet en zie je sneller resultaat. Wil je naast het verbranden van vet ook echt gaan voor een platte buik? Las dan ook een rondje buikspieroefeningen in naast je cardiotraining. Door vet te verbranden wordt je buik dunner, maar door je buikspieren sterk te maken wordt die ook echt plat! Tot slot nog een aantal voordelen van de cardio workout op een rijtje, zodat je gemotiveerd aan de slag kunt in de sportschool:

  • Je longen en ademhalingsspieren worden versterkt.
  • Je hartspier wordt versterkt, waardoor bloed effectiever door je lichaam wordt gepompt.
  • Vetverbranding komt snel op gang met een effectieve cardio workout.
  • Cardio-oefeningen versterken spieren in elk gedeelte van het lichaam.
  • Het werkt stressverlagend en is goed voor lichaam en geest.

Veel succes met het starten van je cardiotraining!

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *