website statistics

Kilo’s verliezen? Afvallen met hardlopen + nuttige tips

Kunnen er bij jou wel een paar kilootjes af? Troost je. Je bent niet de enige. Je bent wél de enige die er iets aan kan doen. Hardlopen kost niets en je kan gaan wanneer je wilt. Wil je ook afvallen met hardlopen? Als je met onderstaande tips aan de slag gaat, kan het hard gaan.

Ambitie

Er is niets mis met ambitieus starten. Houd wel in gedachten dat dit nieuw is voor je lichaam. Misschien ben je een getraind sporter en zijn je spieren wel gewend aan een beetje actie, misschien heb je nog echt een ‘kantoorlijf’ dat niet gewend is veel te ondernemen. Laat hoe dan ook je lichaam wennen aan dit schema.

Als je niet gewend bent om te rennen, begin dan met een paar stevige wandelingen. Je zal zien dat, ondanks dat de inspanning relatief laag is, dit toch impact heeft op je lijf. Als je te heftig start, is de kans groot dat je de volgende dag flink spierpijn hebt. Ook is de kans op blessures groot als je jezelf overvraagt en daalt je motivatie sneller. Dat wil je niet!

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Vet of calorieën verbranden

Er zijn twee dingen die kunnen gebeuren zodra je gaat hardlopen.

1)    Je traint je conditie

2)    Je stimuleert je vetverbranding

De meeste mensen zullen willen afvallen, en gaan dus voor optie twee. Hiervoor moet je met een aantal dingen rekening houden. Loop niet te hard. Als je gaat voor een nieuw record, onthoud dan dat je vooral je conditie traint. Je hartslag gaat flink omhoog en koolhydraten worden verbrand, terwijl er minder vet wordt aangesproken. Zorg er daarom ook voor dat je hartslag niet te hoog wordt. Als je loopt met een hartslagmeter, kun je zien hoe je hart op het tempo reageert. Houd als regel aan dat je maximum hartslag onder de 220 – je eigen leeftijd blijft.

Sprintje trekken

Voor de afwisseling kun je best eens een sprintje trekken. Hiermee gebruik je andere spieren en het geeft je hart een lekkere boost. Je kunt kiezen om de afstand of de tijd in de gaten te houden. Zo kun je bijvoorbeeld vijf keer honderd meter even flink rennen, maar makkelijker is om een tijd bij te houden. Vraag ook hier niet direct het uiterste van jezelf. Begin met een tien seconden durende sprint. Gaat dit goed, laat je lichaam weer op adem komen en doe het nog een paar keer. Breid dit uit naar korte sprintjes van een halve minuut. Je zal zien dat het na een paar keer een stuk beter gaat, want je conditie gaat er flink op vooruit.

Zorg ervoor dat je lichaam goed opgewarmd is; zet niet een flinke sprint in als je nog maar net bent begonnen. Kies er liever voor om halverwege je workout een sprintje in te zetten en eindig ook niet met een sprint, maar wandel de laatste honderd meter naar huis.

Opstartschema

Als richtlijn kun je onderstaand schema aanhouden. Begin met een rustig tempo. Het handigst is als je een horloge hebt dat om de minuut piept. Zo hoef je niet de hele tijd op je klok te kijken. Ook kan het interessant zijn om een hartslagmeter te dragen. Deze kun je tegenwoordig overal kopen.

Week Dag 1 Dag 3 Dag 5
1  20 minuten  20 minuten  20 minuten
 1 minuten hardlopen  1 minuten hardlopen  1 minuten hardlopen
 1 minuten wandelen  1 minuten wandelen  1 minuten wandelen
2  20 minuten  20 minuten  20 minuten
 2 minuten lopen  3 minuten hardlopen  2 minuten hardlopen
 2 minuten wandelen  2 minuten wandelen  2 minuten wandelen
3  25 minuten  25 minuten  25 minuten
 3 minuten hardlopen  3 minuten hardlopen  3 minuten hardlopen
 2 minuten wandelen  2 minuten wandelen  2 minuten wandelen
4  25 minuten  25 minuten  25 minuten
 4 minuten hardlopen  4 minuten hardlopen  4 minuten hardlopen
 2 minuten wandelen  2 minuten wandelen  2 minuten wandelen

Het schema kun je uitbreiden zoals je zelf wilt. Nogmaals, maak het niet te gek voor jezelf, gun je lichaam de tijd.

Spieropbouw

Stel, je bent anderhalve maand onderweg en je hebt nog geen negatieve groei op de weegschaal kunnen ontdekken. Je bent teleurgesteld en denkt er over om maar te stoppen met hardlopen, het heeft toch geen zin. Laat je niet te snel ontmoedigen. Waarschijnlijk heeft het hardlopen wél zin gehad, alleen zie je dit niet direct op de weegschaal terug.

Hardlopen zorgt er, naast het verbranden van vet, namelijk ook voor dat je spieren steviger worden. Deze spieren worden zwaarder omdat hun kracht toeneemt. Waarschijnlijker ben je wel vet kwijt geraakt, maar hiervoor in de plaatst komt het gewicht van de spieren. Grote kans dat je wel in omvang heel wat centimeters kwijt bent geraakt.

Voeding

Nu je zo aan het sporten bent en bezig bent met afvallen, moet je je realiseren dat je lichaam juist nu voedingsstoffen zo hard nodig heeft. Realiseer dat je nog zo lang kan rennen, als je niet gezond eet, heb je er alsnog niet veel aan. Geef je lichaam wat het nodig heeft: écht eten. Natuurlijk mag je af en toe best een beetje zondigen, maar houd het doel voor ogen dat je wilt afvallen. En wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af!

Zorg ook dat je veel water en/of thee drinkt. Hiermee zorg je er voor dat afvalstoffen makkelijker de weg naar buiten vinden. Drink per dag minimaal twee liter water, juist als je aan het sporten bent. Ook is het belangrijk goed te blijven drinken wanneer je sport. Neem bij warm weer een bidon mee. 

Tips

Misschien vind je het hardlopen fantastisch en kun je op een gegeven moment, zoals velen anderen, niet meer zonder. Mocht het geluksgevoel tijdens het rennen uitblijven en kun je wel wat afleiding gebruiken, denk er dan eens aan om muziek mee te nemen. Maak een playlist met flink wat opzwepende beats voor op je iPod en het rennen wordt meteen een stuk minder saai. Ook helpt het als je met een vriend(in) gaat rennen. Als je toch al zou afspreken, kun je maar beter het nuttige met het aangename combineren, nietwaar?

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *