website statistics

8 Tips voor een Evenwichtig en Gezond Voedingspatroon

Een van de vele oorzaken van overgewicht is het gebrek van een efficiënt en divers voedingspatroon doorheen de week. Het voedingspatroon van de Nederlanders en Belgen wijkt sterk af tegen over andere Europese landen. Let op ik heb het hier dan niet over Amerika of dergelijke want deze zijn echt wel de koplopers van een uiterst slecht voedingspatroon.

Een volwassen persoon neemt jaarlijks flink wat voedsel en drank tot zich, bij een gewoon doorsnee man, middelbare leeftijd loopt dit zelfs op tot de 1000kg voedsel en drank.

Wanneer je dan even in gedachte neemt, stel dat van al dat voedsel het merendeel heel ongezond is, dan kan het ook niet anders dat je lichaam hier slecht op reageert waardoor je de nodige kilo’s bijkomt. En wees nu eerlijk dit willen we echt niet.

Gezond eten en bewegen, de sleutel tot succes

Gezond eten en de nodige beweging hebben voor zover ik weet al altijd in verbinding met elkaar gestaan. Wanneer je gezond eet ga je zelf al energieker zijn, eet je minder gezond dan zal je ook wederom sneller ziek worden.

Als het dan aankomt op beweging is dit juist hetzelfde, wanneer men gezond eet gaat de beweging of het sporten ook vele vlotter maar ook vele aangenamer zijn. Wanneer je dat dan in beide gevallen niet doet ga je tot het gene komen waarvoor we dit artikel lezen, en dat is namelijk de nodige kilo’s bijkomen.

Afvallen start met een gezond voedingspatroon, voor sommige is dit nog een beetje onduidelijk wat dit allemaal inhoud, echter zullen we je hierin verder helpen doorgaans dit artikel.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

De 3 basis principes van een gezonde voeding

Het belangrijkste vind ik persoonlijk de variatie tussen de verschillende voedingsgroepen, het is niet altijd even leuk om hetzelfde te eten, zorg voor de nodige afwisseling ook al is niet alles even lekker.

Als tweede puntje is het evenwicht belangrijk tussen de voedingsgroepen. Je moet de verhouding een beetje afwegen van wat je allemaal kan eten. Het is vanzelfsprekend dat je niet elke dag een grote portie aardappelen, rijst of pasta gaat eten. Kies ervoor om af te wissel en in plaats van 3 aardappelen, eet je er 2 en neem je wat meer groenten.

Als laatste puntje vind ik het ook van essentieel belang dat je niet te grootte porties tot je neemt, zeker en vast niet als het gaat omtrent de inname van vetten. Dit zijn de boosdoeners die ervoor zullen zorgen dat je toch nog net iets meer gaat bijkomen. Als je dan toch vetstof binnen je voeding neemt, ga dan naar gezonde vetten als bijvoorbeeld zalm.

8 groepen voeding voor een gezond voedingspatroon

1. Water In voorgaande artikels heb ik het nut van water al meerdere malen uitgedrukt, wederom in dit artikel komt dit terug. Ik kan het niet genoeg zeggen, water is het startpunt wanneer je wil afvallen.

Water is onmisbaar voor ons lichaam, dit bestaat immers uit 60% van ons lichaam. Water heeft een bijzondere functie in ons lichaam, het is onder meer een bouwstof voor cellen maar het voert ook afvalstoffen af en transporteert tal van voedingsstoffen doorheen ons lichaam.

Dagelijks mag je toch flink wat water drinken, ik raad meestal aan om tussen de 1.5 a 3 liter water te drinken afhankelijk van het type persoon.

Je lichaam verliest doorheen de dag toch flink wat vocht, het is van belang dat je dit dan ook terug gaat aanvullen. Wanneer je dagelijks fysiek zware arbeid levert moet je al gauw wat meer drinken om niet uit te drogen.

2. Graan en aardappelen Deze voedingsgroep wordt door de doorsnee bevolking dagelijks geconsumeerd, brood, rijst en andere deegwaren behoren immers tot het voedingspatroon van elk gezin.

Deze voeding bestaat voornamelijk uit koolhydraten en vezels, deze laatste helpen je dan ook nog eens om je darmkanaal in orde te houden.

Wanneer het gaat omtrent granen, gaat mijn voorkeur naar volkoren producten, deze zijn nog net iets gezonder.

3. Groenten Groenten is de essentie van een gezond voedingspatroon, de voeding bevat onder meer, vitaminen, mineralen en vezels. Elk type groenten is in verhouding niet evenwaardig aan een ander type groenten, wederom mijn advies om flink af te wisselen.

Ik adviseer mijn lezers om toch minimaal 300 gram groenten per dag te eten, dit kan perfect gespreid worden doorheen de dag. Ik geef ze dan ook als tip mee om bijvoorbeeld  ’s middags rauwkost te eten en ’s avonds warme groenten, zo geraak je in een mum van tijd aan de 300 gram.

4. Fruit Fruit is net als groenten en gezonde bron aan koolhydraten, vitaminen en mineralen. Eveneens is niet al het fruit gelijkaardig aan elkaar en is dus afwisseling ook aan te raden. Fruit hoef je niet zozeer als een maaltijd te bekijken, je kan dit perfect tussendoor eten als een snack maar ook bijvoorbeeld wanneer je een hongergevoel begint te krijgen.

5. Melk Melk is belangrijk voor onder meer calcium, eiwitten en vitaminen. Als kind werd er mij altijd gezegd, wanneer je veel melk drinkt zal je later groot en sterk worden. Deze stelling is zeker waar, het calcium is een bouwstof voor je botten.

Als we dan gaan spreken over een calciumbehoefte, dan zeg ik dat je toch makkelijk 400 tot 600 ml magere melk per dag mag drinken.

6. Vlees, vis en eieren Vlees, vis en eieren zijn naar mijn mening niet weg te denken in een gezonde voeding. Je kan heel wat afwisseling doorvoeren binnen deze voedingsgroep.

Deze voedingsgroep is ook rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen waaronder ijzer.

Ik gebruik zelf voornamelijk heel wat kip in mijn voedingspatroon, kip is rijk aan eiwitten en de bereiding en gerechten zijn echt wel eindeloos met kip.

Als we dan naar vis gaan kijken, dan gat mijn voorkeur uit naar een leuk stuk zalm.

7. Vetten Ja hoor vetten behoren ook tot een essentiële voedingsgroep maar ik heb het hier dan ook wel over gezonde vetten als in boter, margarines en oliën.

Voor al deze vetstoffen is het dan ook aan te raden om niet te veel te gebruiken maar eerder met maten.

Deze voedingsgroep is van belang voor je lichaam om op termijn hart- en vaatziekten te voorkomen.

8. Rest In de restgroep zit er voornamelijk voedsel dat niet nodig is voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Deze groep bevat voornamelijk troep als snoep, alcohol, vette sauzen enzovoorts, deze type voedingsmiddelen kan je best vermeiden omdat deze vetten leveren in plaats van mineralen en vitaminen.

Samenvatting van een gezond voedingspatroon

Wanneer je je voedingspatroon toch drastisch wil aanpassen en starten met de nodige kilo’s te verliezen, dan kan je terugvallen op dit artikel.

Een gezond voedingspatroon start met een variatie van groeten en fruit in combinatie met het nodige vlees en vis.

Vergeet zeker niet dagelijks in kleine maaltijden te eten in plaats van in 3 grote maaltijden, de dag is lang en je kan perfect tussendoor een stukje fruit eten.

Drink doorgaans de hele dag water zodat je niet uitdroogt en je lichaam de mogelijkheid geeft om de afvalstoffen af te voeren.

 

 

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op "8 Tips voor een Evenwichtig en Gezond Voedingspatroon"

  1. Bert says:

    Blij om te zien dat je niet zo anti-granen bent als andere bloggers. Wordt een beetje moe van die Paleo beweging. Eet al sinds jaar en dag volkoren biologisch brood van de AH en dat helpt prima om mee af te vallen, voel me er ook gewoon goed bij.

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *