website statistics

Alcohol: Funest voor een Platte Buik

Veel mensen hunkeren naar een platte buik. We worden dagelijks blootgesteld aan allerlei beeldmateriaal van perfecte lichamen, allemaal voorzien van die mooie, strakke buik. Wie droomt daar nou niet van? ‘s Zomers over het strand lopen in je bikini of in je zwembroek, waar je de ogen van jaloerse strandgasten op je buik voelt branden. Of was dat toch de zon? Wat het ook was, een wasbordje wordt in ieder geval door het gros van de samenleving als zeer mooi en sexy ervaren, zowel bij mannen als bij vrouwen. Een afgetraind en gezond lichaam kenmerkt zich dan ook vaak door een platte buik.

Een platte buik is nog steeds voor een groot gedeelte van de bevolking niet weggelegd. Kijk eens om je heen. Hoeveel mensen hebben er eigenlijk een platte buik (zie tabel 1)? Het wordt door veel mensen geambieerd, maar er zijn er maar weinig die het kunnen waarmaken. Dit komt voornamelijk door de ongezonde levensstijl die veel mensen er op na houden. Vooral het nuttigen van alcoholische drankjes speelt hierin een centrale rol. Alcohol is al eeuwenlang een sociaal geaccepteerd drankje, dat dan ook veelvuldig genuttigd wordt onder grote delen van de bevolking. Het is bijzonder opvallend te noemen dat een drankje met zulke negatieve gevolgen voor ons lichaam zo maatschappelijk en sociaal geaccepteerd is.

Een drankje voor de gezelligheid

Toch is alcohol iets dat erbij hoort. Een drankje drink je voor de ‘gezelligheid’. Je wordt raar aangekeken als je op een feestje staat en je pakt een keer geen biertje of wijntje. Je wordt al snel als saai bestempeld en mensen vinden het onbegrijpelijk als ze horen dat iemand bijvoorbeeld geen alcohol drinkt. Alcohol drinken is een gezelligheidsnorm geworden en veel mensen ondervinden daar de gevolgen van. Een teveel aan alcohol is vreselijk slecht voor ons lichaam en kan serieuze schade aan bijvoorbeeld de lever en de hersenen brengen. Daarnaast is het welbekende ‘bierbuikje’ ook geen term die uit de lucht is komen vallen. Alcohol is funest voor eenieder die zichzelf graag in de spiegel wil zien met een platte buik. Wil je een platte buik? Dan kun je beter stoppen met het drinken van alcohol, hoe zwaar het ook zal zijn.

Overgewicht   Overgewicht, inclusief obesitas (%) Obesitas (%)
    BMI > 25 BMI > 30
19 +   48.3 12.7
  Mannen 53,0 11,3
  Vrouwen 43,7 13,9
19 tot 65   45,5 11,8
  Mannen 50,8 10,8
  Vrouwen 40,1 12,9
65 +   59,2 15,8
  Mannen 62,2 13,7
  Vrouwen 56,6 17,7

Tabel 1: Overzicht van mensen met overgewicht en obesitas in Nederland

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Waarom is alcohol eigenlijk zo slecht voor ons lichaam?

Als je alcohol drinkt wordt, dat omgezet in een zuur. Dit zuur wordt door je lichaam verbrand en krijgt voorrang op andere calorieën die verbrand dienen te worden, waaronder vet en suiker. Dit betekent dus dat je lichaam bezig is met het verbranden van de alcohol, die het als giftige stof ziet en daarom zo snel mogelijk moet verwijderen uit je lichaam. Het gevolg hiervan is dat je lichaam geen tijd heeft om vetten en suikers te verbranden. Op deze manier kom je dus extra aan. Drink je wijn bij een lekker uitgebreid menu, voorzien van een vet kaasplankje? Dan sla je dus nog meer op uit dat menu, omdat je lichaam enkel bezig is met het verbranden van de wijn.

Alcohol houdt je vet vast

Dit is niet het enige probleem. Alcohol belemmert namelijk de ‘vetoxidatie’. Dit wil zeggen dat als er alcohol in je lichaam zit, het moeilijker is voor je lichaam om vet te verbranden dat zich al genesteld heeft. Vet eten draagt al niet bij aan een slank lichaam, maar door het gebruik van alcohol ligt die platte buik al helemaal niet in het verschiet! Kortom: het drinken van alcohol zorgt ervoor dat er meer vet wordt vastgehouden en wordt opgeslagen door je lichaam, waardoor je dat platte buikje voor aankomende zomer wel kunt vergeten!

Alcohol kent een aantal bijwerkingen op het menselijk lichaam. Op korte termijn kun je last krijgen van:

 • Een kater
 • Een verslechterde conditie
 • Een slechter geheugen
 • Een black-out na overmatig alcoholgebruik
 • Bewusteloosheid

Op de langere termijn kun je last krijgen van:

 • Leververvetting
 • Leverontsteking
 • Levercirrose
 • Maagslijmvliesontsteking
 • Alvleesklierontsteking
 • Hersenenschade
 • Kanker
 • Hart- en vaatziekten
 • Delirium

Meer over de lange termijn effecten van alcohol lees je in dit artikel over alcoholisme van gezondheidsplein.

Het effect van alcohol op de spieropbouw

Veel mensen houden ervan om na het sporten een lekker glaasje alcohol te drinken. Veel mensen zien dit als een beloning voor de harde inspanning. Toch is het niet slim om je aan een glaasje alcohol te wagen na het sporten. Na een fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen en alcohol verhindert dit herstellingsproces juist. Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken, maar de afbraak van melkzuur wordt gehinderd door het drinken van alcohol. Je lever geeft namelijk voorrang aan de afbraak van de alcohol. Een standaard glas alcohol heeft 1 tot 1,5 uur nodig om door de lever afgebroken te worden. Bij het gebruik van alcohol in combinatie met het intensief beoefenen van sport is er sprake van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen.

  Alcoholgebruik (%) Ex-drinkers (%) Nooit-drinkers (%)
Totaal 76,7 11,6 11,7
Mannen 82,0 9,2 8,7
Vrouwen 71,5 14,0 14,6
12 tot 16 jaar 14,3 14,2 71,5
16 tot 20 jaar 74,6 7,6 17,8
20 tot 30 jaar 87,2 7,9 4,9
30 tot 40 jaar 80,5 10,8 8,7
40 tot 50 jaar 81,5 10,7 7,8
50 tot 55 jaar 80,9 11,3 7,7
55 tot 65 jaar 80,7 13,7 5,6
65 tot 75 jaar 78,6 13,0 8,4
75 + 70,9 17,5 11,6

Tabel 2: alcoholgebruik per leeftijdscategorie

Fitness en alcohol gaan niet samen

Ongeveer 80% van de Nederlanders drinkt zo nu en dan een glaasje alcohol. We weten allemaal dat alcohol niet goed voor ons lichaam is, maar daar lijken we ons niets van aan te trekken. Het is een vreemde trend dat mensen zo goed op hun voeding letten tijdens het sporten, maar zichzelf niet afvragen of fitness en alcohol eigenlijk wel samengaan. Het antwoord hierop is duidelijk: laat de alcohol liever staan.

Wil jij een platte buik krijgen of je platte buik behouden? Denk dat minstens twee keer na voordat je begint met het drinken van alcohol op regelmatige basis. Natuurlijk kun je af en toe best een glaasje alcohol drinken, maar erg bevorderlijk voor een platte buik is het niet. Alcohol zorgt er namelijk voor dat verschillende processen in je lichaam verstoord worden, waaronder je vetverbranding en de opbouw van je spieren. Zeg maar dag tegen alle opgebouwde fitnessresultaten! Alcohol wordt door je lichaam als vergif gezien en zodra je dit binnenkrijgt, gaat je lichaam hard aan het werk om dit er zo snel mogelijk uit te krijgen. andere lichaamsprocessen worden daarbij stopgezet of verstoord, wat negatieve gevolgen kan hebben.

Maar dit is niet alles. Alcohol zorgt er ook nog eens voor dat je vetverbranding daalt of zelfs helemaal stop wordt gezet. Hiervoor hoef je niet eens veel alcohol te drinken. Een kleine hoeveelheid kan er al voor zorgen dat je vetverbranding met 70% afneemt. Wist je dat bier daarnaast ook nog eens enorm veel suiker bevat? Een glas bier heeft wat suiker betreft dezelfde invloed op je lichaam als een blikje cola.

Afvallen? Stop met het drinken van alcohol

Naast de schadelijke gezondheidseffecten van alcohol zijn er nog andere nadelige bijwerkingen van alcohol. Zo zorgt alcohol er bijvoorbeeld voor dat je minder diep slaapt en dat je minder zin hebt om te bewegen. Dit komt het afvalproces natuurlijk niet ten goede. Een gezond lichaam met een gezonde buik vereist de nodige inspanning, en de motivatie die je dagelijks moet opbrengen kan worden geremd door alcoholgebruik.

Wanneer je lichaam moe is, zal de neiging tot snacken een stuk groter zijn. Wat denk je trouwens dat je gaat doen op het moment dat je te veel alcohol gedronken hebt? Ga je een gezonde salade voorbereiden of kies je voor een makkelijke hap bij een fastfoodrestaurant? Als je echt af wilt vallen, is het verstandig om je alcoholgebruik aanzienlijk te verminderen. Naast de fysieke voordelen die je zult ondervinden, zal je merken dat je lekkerder in je vel gaat zitten, zowel lichamelijk als mentaal.

Gemiddelde hoeveelheid calorieën per glas Kcal
Breezer 180
Rosé (100 ml) 71
Bier, pils (250 ml) 110
Droge witte wijn (100 ml) 67
Bier, oud bruin (250 ml) 90
Likeur (35 ml) 85
Whisky (35 ml) 85
Port (35 ml) 80
Rum (35 ml) 80
Vieux (35 ml) 70
Bessenjenever (35 ml) 65
Bier, alcoholarm en alcoholvrij (250 ml) 55
Rode wijn (100 ml) 82

Tabel 3: Kcal per drankje

Het creëren van een platte buik

Een platte buik vergt de noodzakelijke training. Het creëren van een mooie, strakke buik vereist zowel cardio als krachttraining. De overtollige vetten moeten verwijderd worden en wanneer je eenmaal een platte buik hebt, kun je eventueel nog wat krachttraining doen. Om overtollige vetten rondom de buik te laten verdwijnen, is het van groot belang dat je vetten verbrandt. Door veel lichaamsbeweging, een gezonde voeding en hier en daar de nodige krachttraining kun jij ervoor zorgen dat je een mooie platte buik krijgt.

Zoals eerder gezegd, is het drinken van alcohol echt not done als je een platte buik wilt creëren. Ook voor het behoud van een platte buik is het verstandig om alcohol met mate te drinken. Alcohol zorgt ervoor dat je fysieke inspanningen teniet gedaan worden en zorgt ervoor dat je lichaam vetten en suikers minder goed of zelfs helemaal niet verbrandt. Een avondje stappen en de avond afsluiten in de friettent? Dan kun je er vanuit gaan dat deze vetten bijna allemaal door je lichaam opgenomen worden. Wil je een platte buik? Zweer dan de alcohol af of drink met mate!

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *