website statistics

Waarom Trainvariatie Belangrijk Is voor een Platte Buik

Regelmatig je trainingscircuit veranderen is van groot belang als je een platte buik wilt krijgen en behouden. Van steeds dezelfde oefeningen doen, worden je spieren als het ware lui. Ook jij haalt met continu dezelfde trainingen geen voldoening meer uit sporten, waardoor je na de training je eerder laat verleiden tot ongezonde gewoonten, zoals het eten van vet voedsel.

Waarom je lichaam verandering nodig heeft om ‘wakker te blijven’

“Onderzoeken tonen aan dat afwisseling binnen een training eraan bijdraagt dat je zo effectief en efficiënt mogelijk afvalt en spiermassa opbouwt.”

foto 7Zo is het beter om tijdens de training korte perioden krachtig en dus intensief te trainen, maar om deze perioden af te wisselen met lage intensiteitstrainingen. Waarom? Zo blijven je spieren ‘wakker’. Door hoge intensiteit en lage intensiteit met elkaar af te wisselen, stimuleer je de aanmaak van het lichamelijk groeihormoon extra goed. Dit groeihormoon betekent niet dat je lichaam erdoor in omvang toeneemt en je spieren groter worden. Het groeihormoon speelt namelijk een belangrijke rol bij de vetverbranding. Daarnaast zorgt het groeihormoon er ook voor dat spieren in massa toenemen, waardoor je na het sporten nog meer vet verbrandt. Ook als je gewoon slaapt of achter de computer zit.

De aanmaak van het groeihormoon krijgt een enorme boost als je jouw spieren ‘laat schrikken’. Het ene moment train je op lage intensiteit en wandel je bijvoorbeeld gewoon, het andere moment maak je korte sets met zware gewichten. Zo kunnen je spieren tijdens de lage intensiteit rusten en zich klaarmaken voor de hoge intensiteit, waarbij alles op alles gezet kan worden om spieren zo optimaal mogelijk te trainen en te verzuren. Verzuren klinkt overigens negatief, maar dat is precies wat je nodig hebt als je spieren wilt opbouwen. Bij verzuring maakt je lichaam namelijk meer groeihormoon aan en dat groeihormoon zorgt voor drie dingen:

 1. Je spieren groeien
 2. Je metabolisme neemt toe
 3. Je vetverbranding neemt toe

Als je spieren groeien, betekent dit dat je meer calorieën verbrandt bij dezelfde bewegingen. Spieren hebben namelijk meer energie nodig en die haalt je lichaam uit calorieën. Als je metabolisme toeneemt, verbrand je zelfs zittend meer calorieën. Ook je vetverbranding neemt toe. Dit gebeurt zowel tijdens als na de training. Het heeft te maken met je veranderde stofwisseling. Kortom: verandering van training is goed voor je spiergroei, metabolisme en vetverbranding. Het draagt hiermee bij aan sneller afvallen en helpt om sneller een platte buik te krijgen, maar je behoudt de platte buik ook beter!

foto 8

Groeihormoon wordt aangemaakt in de schildklier, in het hersendeel dat hypofyse heet. Het hormoon beïnvloedt direct hoe cellen in het lichaam zich gedragen. Je stimuleert de aanmaak van groeihormoon met sport en slaap.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

De kracht van interval

Deze manier van trainen wordt ook wel interval-trainen genoemd. Je wisselt hoge intensiteit af met lage intensiteit. Als je jouw manier van trainen in een breder perspectief plaatst, is interval ook op de lange termijn belangrijk. Niet alleen binnen een training dien je jouw training af te wisselen qua intensiteitslevels, maar ook de trainingen zelf dienen gevarieerd te zijn. Spieren ‘vallen in slaap’ als je continu op hetzelfde level traint, maar ze raken ook gewend aan complete trainingsschema’s. Ook als je intervaltrainingen doet, leert je lichaam wanneer het zich moet inzetten en wanneer het kan rusten. Hierdoor verliest je trainingseffect, omdat de aanmaak van het groeihormoon hierdoor minder wordt gestimuleerd. Als je niet vaak of goed je training aanpast, gebeuren er drie dingen:

 1. Je spiermassa stagneert
 2. Je vetverbranding stagneert
 3. Je valt minder af

#1 Je spiermassa stagneert

Als je jouw training niet eens in de zoveel tijd verandert, doe je telkens weer dezelfde oefeningen, voor dezelfde spieren en met dezelfde gewichten. Na een tijdje train je de spieren eigenlijk niet meer, want je spieren groeien door te sporten. Ze passen zich aan de gewichten en trainingsduur aan. Je spieren worden sterker. Het is logisch dat je spieren niet verder groeien als je op een niveau blijft trainen dat voor je spieren eigenlijk te gemakkelijk is. Voor jou is een training op wederom hetzelfde niveau niet zo uitdagend, maar voor je spieren geldt hetzelfde. Ze kunnen de gewichten, de oefeningen en de trainingsduur wel aan, dus ze verzuren niet meer waardoor de spiergroei en spiermassa stagneert. Als je spiermassa stagneert, zal je tijdens en na de training geen extra calorieën verbranden. Als je een plattere buik wilt krijgen of een platte buik wilt behouden, is dat dus niet zo effectief!

#2 Je vetverbranding stagneert

Als je jouw spieren niet meer uitdaagt met nieuwe oefeningen, zwaardere gewichten of een langere duur van trainingen, stagneert de vetverbranding van je lichaam uiteindelijk. Door te sporten verhoog je namelijk je vetverbranding, mits je op goede wijze krachttraining en cardio combineert. Je metabolisme neemt toe, wat wil zeggen dat je meer verbrandt door je spieren aan het werk te zetten. Een hoger metabolisme betekent automatisch ook meer vetverbranding. Als je jouw spieren niet goed aan het werk zet, omdat je blijft hangen op een bepaald niveau of schema van trainen, dan stagneert de vetverbranding van je lichaam. Je buik is door het trainen dan wel platter geworden, maar nog platter zal deze niet worden met dezelfde training.

#3 Je valt minder af

Als je metabolisme stagneert, je vetverbranding stagneert en je spiergroei stagneert, dan val je ook minder af. Je zult eigenlijk continu een schepje bovenop je training moeten doen als je wilt blijven afvallen. Je moet meer spieren opbouwen, want elke kilo spiermassa zorgt voor een hogere (vet)verbranding. Ook moet je ervoor zorgen dat je spieren niet gewend raken aan een vaste training. Ze moeten ‘schrikken’, want dat is nodig om de aanmaak van het groeihormoon te stimuleren. Alleen door telkens weer je training te veranderen, kun je blijvend blijven afvallen. Tot je de platte buik hebt die je voor ogen hebt. Zelfs daarna zal je jouw training af en toe moeten veranderen om je spieren alert te houden en zo optimaal effect te halen uit jouw trainingen.

Mogelijkheden om je trainingsschema aan te passen

Natuurlijk hoef je niet iedere dag dat je traint een compleet andere training te volgen. Het meest effectief is om elke vier weken je training aan te passen.

“Na vier weken kent je lichaam een training, dus na vier weken kun je het best overstappen op een ander trainingsschema of in ieder geval je huidige trainingsschema veranderen.”

Variatie in je training kun je op verschillende manieren aanbrengen. Zo kun je de oefeningen zelf veranderen, het circuit, oftewel de volgorde van trainingsoefeningen veranderen, en de duur van een trainingsoefening veranderen.

 • De oefeningen veranderen

Verander de oefeningen waarmee je jouw lichaamsdelen en spiergroepen aanpakt. Doe je normaal liggend buikspieroefeningen? Gebruik nu eens een apparaat voor buikspieroefeningen of doe ze op een fitnessbal. Train je normaal je biceps, rug en schouders op diverse apparaten? Doe eens gek en ga de komende vier weken aan de slag met losse gewichten. Gebruik je al losse gewichten? Neem dan eens andere pozen aan. Doe bijvoorbeeld squats waarbij je naar voren loopt in plaats van op de plaats te blijven of zet je benen wijd uit elkaar in plaats van op heupbreedte. Je kunt ook even je lichaam ‘wakker schudden’ door een weekje uitsluitend krachttraining te doen of uitsluitend cardio als leidraad voor je training te gebruiken. Kortom: je oefeningen veranderen kan op heel veel verschillende manieren. Oefeningen veranderen heeft twee grote voordelen:

 1. Je kunt toch jouw gewenste spiergroepen blijven aanpakken.
 2. Je behaalt meer effect, doordat je lijf meer getriggerd wordt om zich in te spannen.

Als je elke vier weken je oefeningen verandert, al is het maar met een kleine aanpassing, haal je veel meer uit je training. Plus: je maakt het voor jezelf ook leuker!

foto 9

 • Het circuit veranderen

Als je om bepaalde redenen gekozen hebt voor bepaalde oefeningen, wil je misschien liever niet al je oefeningen iedere vier weken veranderen. Misschien heb je zwakke knieën en kun je daardoor niet goed squats doen. Blijf dan gewoon bij je fitnessapparaat dat voor jou goed werkt en zoek er een kleine oefening bij die je spieren toch wat meer prikkelt. Hiernaast kun je zonder de afzonderlijke oefeningen te veranderen wél je circuit veranderen. In plaats van te starten met bijvoorbeeld buikspieroefeningen, gevolgd door oefeningen voor je benen en afsluitend voor je rug en armen, gooi je jouw circuit helemaal om. Je begint nu bijvoorbeeld met je armen, gevolgd door benen, je buik en dan je rug.

Voor de eerste oefeningen heb je meer kracht, dus die spieren kun je extra belasten met bijvoorbeeld meer gewicht. Ook de andere spieren, die je later traint, prikkel je meer doordat ze ineens ‘overrompeld’ worden als je die begint te trainen.

 • De duur veranderen

De duur van je training kun je op drie manieren veranderen.

 1. Je kunt het aantal sets veranderen.
 2. Je kunt de lengte van je sets veranderen.
 3. Je kunt je trainingsduur overall veranderen.

Train je normaal voor spiermassa met korte sets met zware gewichten, dan ga je nu voor een lange set met lage gewichten. Zo train je in plaats van je spiermassa de weerstand van je spieren. Je kunt ook je spieren wat extra prikkelen door één of twee sets meer te doen of je sets te verlengen. Of je verandert de totale duur van je training. In plaats van een uurtje fitness plak je er nu een half uur cardio achteraan of laat je de cardio juist zitten om effectiever meer gerichte krachttrainingsoefeningen te doen. Meten hoe actief je bent doe je met een Fitbit. Kijk hier voor Fitbit aanbiedingen.

Psychologische effecten van variatie

Als je varieert, prikkel je jouw spieren beter en val je meer af. Als je afvalt, stagneert dit niet op een bepaald gewicht. Je kunt namelijk je spieren meer opbouwen met variatie in je trainingen. Hierdoor verbetert je stofwisseling continu en verbrand je blijvend meer vet. Naast de lichamelijke voordelen heeft variatie ook psychologische effecten die je training ten goede komen. Zo ben je meer uitgedaagd en zal je daarom meer geven tijdens je trainingen. Je houdt na je training een beter gevoel eraan over, waardoor je een volgende keer ook meer gemotiveerd bent om weer te gaan sporten. Daarnaast ben je door dat betere gevoel na je training ook beter bestand tegen verleidingen die het effect van je training in gevaar kunnen brengen. Dus, blijf trainen maar verander je training elke vier weken. Zo krijg je het snelst een platte buik en behoud je die ook het best!

Ongebruikelijk tips om snel hardnekkig buikvet te verbranden en die platte of strakke buik van je dromen te krijgen

Wil je die strakke en platte buik krijgen met snel én blijvend resultaat? Dan raad ik je aan om het ebook van Glenn te bekijken.

Hij is een gecertificeerd voedingsexpert en personal trainer en heeft reeds duizenden vrouwen én mannen geholpen hun droomlichaam te krijgen én te behouden!

Ontdek nu zijn baanbrekende methode voor strakke buikspieren:

Strakke Buik Bijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *