website statistics

Alles wat je altijd al wilde weten over hardlopen en afvallen

Je kent het wel: dat gevoel dat je kleren net wat strakker zitten dan zou moeten. Je hebt al lang niet meer aan je lichaam gewerkt, dus ergens weet je dat het je eigen schuld is. Als je eenmaal tot dit inzicht bent gekomen, is de tijd rijp om het tij te keren. Hardlopen en afvallen gaat hand in hand. Hoe? Dat lees je hier. Zo leren we dat geduld een schone zaak is en dat hardlopen niet per se hard lopen hoeft in te houden!

Afvallen gebeurt helaas bijna nooit zonder er wat voor te hoeven doen. Beweging is namelijk nodig om die overtollige kilo’s een halt toe te roepen en te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een goede manier van beweging is hardlopen. Hier zijn de Europeanen al wel achter, want uit onderzoek blijkt dat 54% van de hardlopers hiervandaan het doen met reden om af te vallen. De verwachtingen zijn hoog, maar hoe kun je deze het beste waarmaken? Je leest alles in dit artikel over hardlopen afvallen!

Geduldig sporten op één

Laten we voorop stellen dat je gezondheid baat heeft bij beweging en sporten. Je conditie zal verbeteren en ook de staat waarin je hart- en bloedvaten verkeren. Om snel en goed resultaat te kunnen boeken, is zorgvuldige planning nodig.

“Ik besloot op een warme zomeravond eindelijk eens wat te gaan doen aan mijn conditie. Vannacht had ik lekker geslapen en ik voelde me topfit. Vol verwachting en goede moed trok ik mijn hardloopschoenen aan en vertrok ik voor een mooie ronde van een half uur. Dit moest ik wel vol weten te houden, toch? Al na vijf minuten begonnen mijn benen te verzuren. Na tien minuten besloot ik om te draaien naar huis. De dagen erna heb ik erg veel spierpijn gehad en gooide ik de handdoek meteen in de ring. Als ik dit al niet vol kon houden, dan was er bij lange na geen hoop.”

Een veelgemaakte fout is te snel willen beginnen, waardoor het uiteindelijk alleen maar moeilijk wordt. Dit zal uiteindelijk resulteren in het verliezen van motivatie en het afvallen vertragen of zelfs onmogelijk maken. Voorzichtig beginnen is dus heel erg belangrijk! Bouw het stap voor stap op en je zult snel verbluffende resultaten gaan merken. Op wat voor effecten kun je vervolgens rekenen?

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Een hart voor vet verbranden

Om af te vallen door hard te lopen, is een zo hoog mogelijke vetverbranding nodig. Om dit te bereiken, kun je gaan hardlopen. Doe dit niet zomaar in het wilde weg, want je hartslag speelt een belangrijke rol! Om je vetverbranding een boost te geven, blijf je tijdens het trainen binnen een bepaalde zone. Dit wil zeggen dat je je hartslag niet te veel mag opvoeren, maar het er ook niet te makkelijk vanaf maakt. Hardlopen is dus een typische cardiotraining.

 

Welk tempo is het beste?

Anders dan de naam doet vermoeden, hoef je niet hard te lopen om af te vallen. Sterker nog, het zal het afvallen alleen maar vertragen wanneer je in een rap tempo gaat hardlopen. Als je een te hoge hartslag hebt, dan verbrand je namelijk voornamelijk koolhydraten en train je je conditie. Procentueel gezien zal je dan minder vet verbranden. Dit toont aan hoe belangrijk het is om een ideale hartslag te behouden tijdens je hardlooptraining. Het beste kun je daarom een hartslagmeter dragen. Een medisch begeleider kan je adviseren wat jouw perfecte hartslag is om af te vallen. Een rustig tempo zorgt er daarnaast voor dat je het langer vol kunt houden en zo nóg meer vet verbrandt!

Natuurlijk is het goed voor je lichaam om zowel je vetverbranding te maximaliseren als je conditie te trainen. Immers: hoe beter je conditie, hoe langer je het lopen vol kunt houden. Wil je echt puur en alleen afvallen? Dan kun je het hoge tempo links laten liggen. Toch raden wij je ten zeerste aan een combinatie van de twee door te voeren, om het maximale uit je work-out te halen!

Resultaat door regelmaat

Eén keer hardlopen zet geen zoden aan de dijk. Om resultaat te boeken, zul je regelmatig hard moeten lopen. Wees niet te streng voor jezelf; je hoeft echt niet elke dag de schoenen aan te trekken om te lopen. Sterker nog: je lichaam heeft zelfs baat bij herstel- en rustdagen. Je kunt beter rustig aan beginnen en rustig aan opbouwen. Denk aan twee of drie keer per week. Heel belangrijk is om niet meteen de volle twintig minuten te willen rennen, maar je lichaam hier rustig aan te laten wennen. Het beste is afwisselend hardlopen en wandelen. Is dit te zwaar? Voer het tempo dan zeker niet op, maar blijf trainen op hetzelfde niveau. Drie of vier keer per week is een mooie frequentie om mee te beginnen. Zo heb je de meeste kans om af te vallen door hard te lopen. Vergeet je ook je voeding niet aan te passen?

Breng alles in kaart!

Natuurlijk kan het soms zwaarder worden dan verwacht. Hardlopen, afvallen, hardlopen, afvallen: het lijkt zo vanzelfsprekend maar ook dit patroon heeft aanleg om makkelijk doorbroken te worden. Vergis je niet, want een flinke dosis discipline is nodig. Ook als het weer niet mooi is, zul jij naar buiten moeten om die frequentie van vier keer per week lopen te halen. Om een stok achter de deur te hebben, kun je je inschrijven bij een cursus of een hardloopgroep bij jou in de buurt. Als je vervolgens ook nog een eetdagboek bijhoudt en op de vetten, suikers en calorieën let die je binnenkrijgt, kan het haast niet anders dan een succesverhaal worden.

 

Wees realistisch

Natuurlijk mag je het hardlopen niet gebruiken als excuus om extra veel te kunnen eten. Geef je lichaam wel genoeg brandstof om zware prestaties te kunnen leveren! Normaal geldt dat een halve kilo per week haalbaar is. Heel belangrijk is ook dat je deze leefstijl aan blijft houden, ook wanneer je doel bereikt is. 

Wanneer je plotsklaps stopt met lopen en weer toegeeft aan slechte eetgewoonten, vliegen de kilo’s er snel weer aan. En onthoud: stel realistische doelen. Denk in kleine stapjes. Je kunt beter vijf keer twee kilo afvallen dan in één keer de tien kilo voor ogen te hebben. Misschien ga jij de uitdaging wel aan voor het dubbele of driedubbele. Wij wensen je alvast veel succes en vooral plezier met het aantal kilometers dat jij al hardlopend gaat maken om af te vallen!

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *