website statistics

Het Diabetes Dieet Om Weer Gezond Te Worden En Blijven

Er zijn nog veel onduidelijkheden rondom de ziekte diabetes. Inmiddels is wel duidelijk dat de kans op het krijgen van diabetes sterk vergroot wordt door een ongezonde levensstijl. Door het volgen van een diabetes dieet kun je niet alleen het krijgen van diabetes voorkomen, je kunt er ook weer door genezen.

Er zijn in Nederland meer dan 1 miljoen mensen met diabetes. Ongeveer in 90% van de gevallen gaat het om diabetes type 2. Deze ziekte wordt onderdrukt door het slikken van medicijnen en het spuiten van insuline. De gezondheidszorg legt teveel de nadruk op medische oplossingen, terwijl de juiste voeding en levensstijl de ziekte kunnen genezen. In dit artikel gaan wij jou meer vertellen over het diabetes dieet voor een gezonde toekomst.

Hoe krijg je diabetes?

Dit lijkt een eenvoudige vraag, maar is juist een zeer lastige. Er is namelijk geen oorzaak aan te wijzen, omdat de toedracht van de ziekte niet volledig duidelijk is. Het is wel aangetoond dat mensen met overgewicht, rokers en mensen met een slechte levensstijl een verhoogde kans hebben om diabetes type 2 te krijgen. Diabetes type 1 overkomt je en is ook niet te voorkomen. Ook erfelijkheid speelt bij diabetes een belangrijke rol. Je hebt een grotere kans om de ziekte te krijgen als het al in de familie zit.

diabetes dieet

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Kan diabetes voorkomen worden?

De meest voorkomende vorm, het type 2, is gedeeltelijk te voorkomen. Je verkleint de kans erop door gezonder te gaan leven, maar dat wil nog niet zeggen dat je met een fit lichaam de ziekte niet kunt krijgen. Zit diabetes type 2 al in de familie? Dan doe je er verstandig aan om zo gezond mogelijk te leven. Stem het eetpatroon af op een diabetes dieet. Wees vooral voorzichtig met het eten van koolhydraten. Je hebt geen garanties dat je het niet krijgt, maar de kans erop wordt in ieder geval een stuk kleiner.

Waarom is de juiste voeding belangrijk in de strijd tegen diabetes?

In een diabetes dieet ligt de nadruk op koolhydraatarm eten. Je moet vooral letten op welke koolhydraten je wel en niet gaat eten. Om diabetes te voorkomen moet je zo goed mogelijk voor je lichaam zorgen. Het belangrijkste onderdeel hierin is gezond eten. Door koolhydraatarm te eten, kun je jouw bloedsuikerspiegel onder controle houden, en het eten heeft meerdere voordelen. Koolhydraatarm eten stimuleert een gezonde darmflora en je zult ook nog eens kilo’s verliezen.

Wat is een diabetes dieet?

Een voorbeeld van een diabetes dieet is het dokter Frank dieet, maar er zijn nog tientallen andere. Wij gaan de diëten niet inhoudelijk bespreken, maar wij willen graag toelichten waar je als diabeet op moet letten bij het samenstellen van eetschema’s. Wij gaan jou helpen om diabetes type 2 te lijf te gaan met de juiste voeding. Binnen twee weken zul je het al kunnen merken aan het medicijnengebruik. Je lichaam heeft namelijk minder medicijnen nodig. Het uiteindelijke doel is natuurlijk genezing of in ieder geval verlichting.

Advies diabetes dieet # 1: Waar moet ik op letten bij het eten?

Het diabetes dieet is gericht op voedingsmiddelen die gezond voor je zijn, en natuurlijk zo weinig mogelijk koolhydraten. Zorg dat je regelmatig eet en dat je de noodzakelijke voedingsmiddelen binnen krijgt. Je mag wel koolhydraten hebben, maar je moet weten welke wel en welke niet. De zogenaamde snelle koolhydraten moet je niet hebben. Deze worden sneller omgezet in bloedsuiker in vergelijking met langzame koolhydraten. De langzame koolhydraten kun je gewoon eten.

Voorbeelden van langzame koolhydraten:

 • Zilvervliesrijst
 • Fruit
 • Groenten
 • Magere melk

Voorbeelden van snelle (slechte) koolhydraten:

 • Witte rijst
 • Vruchtensap
 • Snoep
 • Frisdrank

koolhydraten

Advies diabetes dieet # 2: Is het beter om koolhydraten helemaal te mijden?

Nee! Je lichaam heeft koolhydraten nodig voor de energie. Het eten van snelle koolhydraten (worden ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd) moet je voorkomen. De langzame varianten verhogen de bloedsuikerspiegel ook, maar dat is nog geen reden om ze niet te eten. Te weinig koolhydraten eten kan zorgen voor obstipatie en een te lage bloedsuikerspiegel. Zorg ook dat je voldoende vezels binnen krijgt. Fruit, groenten en peulvruchten bevatten veel voedingsvezels.

Advies diabetes dieet # 3: Pas op met geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn in meerdere opzichten slecht voor diabetici  en mensen die willen voorkomen dat ze een diabeet worden. Deze suikers zijn belangrijke veroorzakers van overgewicht en ze zijn niet goed voor je bloedsuikerspiegel. Je mag ze wel hebben, maar met mate. Houd er rekening mee dat bijna in al het eten van de supermarkt geraffineerde suikers verwerkt zitten. Voeg binnen het dieet dus nog zo weinig mogelijk toe.

Bij het minderen van het eten van suiker, zal je lichaam er ook aan wennen. Je lichaam zal op den duur ook minder behoefte hebben aan suikers.

Advies diabetes dieet # 4: Eet de juiste vetten

Verzadigde vetten en transvetten moet je mijden uit je eetpatroon. Verzadigde vetten tref je aan in dierlijke producten. Hierbij kun je denken aan eieren, rood vlees en zuivelproducten. Transvetten zijn gehydrogeneerde en kunstmatig bewerkte vetten. Deze vetten tref je aan in koeken, gebak en chips. Kies juist voor onverzadigde vetten. Deze zijn zelfs goed voor je. Goede vetten zijn:

 • Walnoten
 • Amandelen
 • Olijfolie
 • Zalm

Zijn koolhydraten de veroorzakers van diabetes?

De exacte toedracht van diabetes is niet bekend, maar onderzoeken hebben wel veel duidelijk gemaakt. Door gezond te eten en weinig snelle koolhydraten binnen te krijgen, heb je een kleinere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Met weinig koolhydraten alleen ga je het niet redden als je er veel transvetten en verzadigde vetten bij gaat eten. Het gaat om een combinatie van meerdere factoren. Mensen die actief sporten zullen ook een kleinere kans op diabetes hebben.

Is diabetes type 2 te genezen met het diabetes dieet?

Ja, met de juiste voeding en levensstijl kun je genezen van diabetes type 2. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat  91% van de gevallen te genezen is door een dieet met weinig slechte koolhydraten. Bij de diabetici waar het niet te genezen is, kunnen in ieder geval de symptomen verminderen, waardoor de medicatie verlaagd kan worden. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je er een gezonde levensstijl op na gaat houden.

Tips ter ondersteuning van het diabetes dieet

In een diabetes dieet word jou geleerd om de juiste etenswaren te eten, maar er moet meer gebeuren om de kwaliteit van het leven te verhogen. Wij hebben een aantal nuttige tips voor jou verzameld.

Tip # 1: Zorg voor voldoende beweging

Zorg voor voldoende beweging. Stem de intensiteit af op jouw lichamelijke gezondheid. Een half uur wandelen is ook al goed voor je. Pas op met zeer intensieve sporten. Dit kan jouw bloedsuikerspiegel namelijk beïnvloeden. Voldoende beweging in combinatie met een diabetes dieet kan er ook voor zorgen dat je overgewicht gaat verliezen of eenvoudiger op het juiste gewicht blijft.

Tip # 2: Stop direct met roken

Mensen die diabetes willen voorkomen of genezen, zullen moeten stoppen met roken. Rokers hebben 50% meer kans op diabetes. Er zijn nog tientallen andere redenen te noemen om te stoppen met roken, maar je zou het alleen al doen om het krijgen van diabetes te voorkomen. Rokers hebben ook een veel grotere kans op hart- en vaatziekten en kanker.

Tip # 3: Ga niet bij de pakken neerzitten en verbeter je gezondheid

Veel diabetes patiënten hebben een opstapeling van klachten waardoor het geen zin lijkt te hebben om gezonder te gaan leven. Sommige diabetici beseffen zich onvoldoende dat ze de symptomen van diabetes al kunnen verzachten door gewoon een diabetes dieet te gaan volgen. Om het juiste effect te krijgen moet er wel geïnvesteerd worden in het lichaam, maar de resultaten zullen niet uitblijven.

Tip # 4: Kijk niet naar wat je niet meer kunt, maar wat je wel kunt

Diabetes kan een negatieve stempel drukken op je leven. Probeer niet te denken in beperkingen, maar kijk wat je nog wel kunt doen en waar je veel plezier uit kunt halen. Negatieve gedachten kosten jou niet alleen meer energie, ze geven ook stress. Hierdoor kunnen de symptomen juist weer verergeren en stress geeft je een kleinere kans op herstel.

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *