website statistics

Hoe Bereik Je gewichtsverlies? Nuttige Tips om Af te Slanken

Veel mensen zijn tegenwoordig bezig met hun gewicht. In deze tijd van de superfoods, bekende voedingsdeskundigen en gezonde recepten is het moeilijk om je niet eens af te vragen wat jij kan doen om een betere gezondheid te krijgen, of een beetje extra gewichtsverlies.

Eten heb je nodig, dat is een ding dat zeker is. Het levert brandstof en houdt de stofwisseling actief. Ook als je niets doet, heeft je lichaam brandstof nodig om alle organen aan de gang te houden, adem te halen en na te denken. Hoeveel je moet eten, hangt van veel factoren af. Zo heeft een puber van een jaar of vijftien in de bloei van zijn leven meer energie nodig dan een bejaarde vrouw van tachtig jaar. En een wielrenner die de Tour de France rijdt moet meer calorieën binnenkrijgen dan een zakenman die twaalf uur per dag op kantoor zit. Hoeveel jij op dit moment nodig hebt, is moeilijk in te schatten. Het aantal calorieën dat het Voedingscentrum adviseert tot je te nemen is 2000 voor een volwassen vrouw en 2500 voor een volwassen man.

Evenwicht

Maar hoe weet je nu wat je nodig hebt, en hoe je dagelijks te weinig, voldoende of te veel energie binnen krijgt? Te weinig energie kan ervoor zorgen dat je lichaam niet naar behoren functioneert. Het gaat dan op de ‘bespaarstand’, wat er voor zorgt dat je gewicht verliest, je lichaam teert dan op de reserves die het voorheen heeft opgeslagen. Dat is wat je wil bereiken bij het afvallen. Maar het kan ook gevaarlijk zijn. Als je je lichaam veel te weinig voedingsstoffen geeft, kan gevaarlijk worden. Je lichaam gaat dan prioriteiten stellen en zal bepaalde functies uitschakelen. Zo kan het zijn dat haar en nagels dof en broos worden en in het ergste geval zal het haar zelfs uitvallen en kan menstruatie uitblijven. Te veel energie kan ervoor zorgen dat je reserves juist opbouwt, omdat er een overschot aan energie binnenkomt dat het lichaam niet kwijt kan. Ook dit kan gevaarlijk zijn, denk aan extreem overgewicht wat hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Ook hier kan het lichaam functies laten uitvallen omdat het alle kracht over moet hebben om te overleven. Te dun is niet goed, maar te dik is ook niet goed!

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

BMI

Een makkelijk trucje om te kijken of je een gezond gewicht hebt, is het berekenen van je Body Mass Index, ofwel je BMI. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding van je lichaamsgewicht en je lengte. Het is een richtlijn. Twijfel je over je gewicht, neem dan altijd contact op met een persoon die hier gespecialiseerd in is, zoals een huisarts of een diëtist.

Het handige van BMI is dat je het zelf, waar en wanneer je maar wilt, kunt berekenen. Let wel, het is een indicatie en geen gouden regel. Het BMI kijkt naar het totaalgewicht. Ben je een sporter en heb je veel spieren en weinig vet, dan kan je BMI-percentage uitkomen op hetzelfde getal als iemand van gelijke lengte die veel vet heeft en nauwelijks sport, omdat spiermassa meer weegt dan vet.

Aan de hand van het getal dat uit je BMI-berekening komt, kun je zien of je een gezond gewicht hebt.

  • Een getal onder de 18,5 geeft aan dat er geen gezond gewicht is, je weegt te weinig
  • Een getal tussen de 18,5 en 25: gezond gewicht
  • Een getal boven de 25 geeft aan dat er geen gezond gewicht is, je weegt te veel
  • Een getal boven de 30 geeft aan dat er sprake is van een ernstig ongezond gewicht, obesitas, waarbij gevaren voor de gezondheid niet uitgesloten zijn.

Je kunt je BMI makkelijk berekenen op diverse websites, ook kun je het zelf uitrekenen. Je neemt je gewicht en deelt dit door je lengte in het kwadraat. Een persoon van 1.65 meter die een gewicht heeft van 58 kilo, berekent dit dus als volgt:

58: (1.65×1.65=2.7225)= 21.30

Deze persoon heeft dus een gezond gewicht en hoeft niet af te vallen.

Je bent wat je eet

Als je wil afvallen, zal je iets moeten veranderen in je leefpatroon. Je zal enerzijds meer moeten bewegen zodat je calorieën gaat verbranden. Anderzijds zal je minder energie binnen moeten krijgen, ofwel minder moeten gaan eten. Wees jezelf bewust van wat je eet. Niet voor niets luidt het gezegde; je bent wat je eet. Eet je dagelijks bij een fastfoodketen, dan kun je zelf wel bedenken hoe gezond jouw lichaam is. Ben je dagelijks bezig met voeding, besteed je in de supermarkt veel tijd op de groente afdeling en zorg je dat je genoeg vitamines, mineralen en vezels binnen krijgt, dan is er een grote kans dat jouw lichaam gezond is.

Je hoeft dus niet zozeer minder te eten, je moeten je lichaam gaan voeden, in de letterlijke zin van het woord. Geef je lichaam het voedsel dat het nodig heeft en zorg ook dat je voldoende drinkt. Veel mensen ‘vergeten’ te drinken of grijpen snel naar een fles frisdrank, dat boordevol suiker zit. Water of thee is het advies! Je lichaam heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren en bovendien zorgt water voor het afvoeren van afvalstoffen, iets wat je goed kan gebruiken als je gewicht wil verliezen.

Sporten

Als je jezelf het voedsel geeft dat jouw lichaam nodig heeft, dan ben je al een heel eind. Maar vergeet ook niet dat je lichaam snakt om beweging. Niet alleen is dit van belang om gewicht te verliezen, zelfs met een kleine wandeling stimuleer je je bloedsomloop, de stofwisseling en zet je je spieren aan het werk.

Het is aanbevolen om iedere dag minimaal een half uur te bewegen, en dat bereik je makkelijker dan je denkt. Maak eens een wandeling met collega’s tijdens de lunchpauze. Niet alleen gezellig, maar ook goed voor je lichaam én voor je brein. Vers zuurstof wordt snel rondgepompt en uit onderzoek is gebleken dat zelfs bij een wandeling van 10 minuten het hormoon dat je gelukkig maakt wordt aangemaakt. Wie zei dat je van bewegen niet blij wordt?

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *