website statistics

Manieren om Zo Effectief Mogelijk Buikvet te Verliezen

“Buikvet is niet alleen minder mooi, het is ook een belangrijke factor die de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker vergroot.”

Iedereen met een buikje weet hoe moeilijk het kan zijn om die buik mooi strak te krijgen. De buik is één van de meest lastige plekken van het lichaam om af te vallen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat vet zich makkelijk laat opslaan in de buikstreek. Niet alleen mensen met ernstig overgewicht hebben veel buikvet, maar ook mensen met slechts ietsje aan overgewicht kunnen in verhouding veel buikvet hebben. Snel teveel buikvet verbranden is een kwestie van de juiste voeding en aanpak.

Zwembandje versus diep buikvet

Er zijn twee soorten buikvet:

 1. Het zogenoemde zwembandje
 2. Visceraal buikvet

Het zwembandje dankt zijn naam aan de plek waar het buikvet wordt opgeslagen. Bij het zwembandje bevindt het buikvet zich vlak onder de huid, rondom je middel, alsof je een zwemband om hebt. Dit vet verlies je vaak als eerste als je afvalt.

foto 13

Vetcellen onder de huid.

Het visceraal buikvet bevindt zich verder onder de huid en zit zelfs ónder de spieren. Dit vet wordt ook wel orgaanvet genoemd. Het is minder zichtbaar, omdat het onder je spieren zit, maar je krijgt met veel visceraal buikvet wel een bollere buik. Dat het minder zichtbaar is, maakt het niet minder ongezond. Visceraal buikvet kan juist voor gezondheidsproblemen zorgen.

De vetcellen van visceraal buikvet zijn heel erg actief. Je ziet ze niet zitten, maar ondertussen leiden ze onder je huid en spieren tot allerlei lichamelijke veranderingen:

 • Je bloeddruk stijgt
 • Je cholesterol stijgt
 • Je bloed bevat veel suiker
 • Je bloed bevat veel vet

Het is het viscerale buikvet dat tot ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten leidt.

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Een lastige plek om af te vallen

Hoeveel buikvet je lichaam opslaat, wordt mede bepaald door je genen. Zo sla je met een appelfiguur meer vet op rondom je buik. Met een appelfiguur heb je dus een grotere kans op visceraal buikvet, dat tot diverse ziekten kan leiden. Door je figuur en genen kun je nooit complete controle hebben over je buikvet. Natuurlijk kun je er wel voor zorgen dat je minder buikvet opslaat door gezond te leven en door een dieet te volgen kan je buikvet verbranden. Zo zijn er voedingsmiddelen die invloed hebben op de hoeveelheid vet die je opslaat en kun je met voldoende beweging ook zorgen voor meer vetverbranding. Als je lichaam veel vet verbrandt en er geen vet overblijft voor de opslag, voorkom je uiteraard ook dat je veel buikvet opslaat in en rondom je buik.

foto 14

Bruine rijst, oftewel zilvervliesrijst, kan helpen bij het afvallen bij je buik.

Naast je figuur, dat genetisch bepaald is, zijn er nog meer oorzaken waardoor je vet in en rondom je buik opslaat:

 • Hormonen: testosteron zorgt ervoor dat vet voornamelijk rondom de buik wordt opgeslagen. Om deze reden hebben mannen vaker een zogenoemd bierbuikje dan vrouwen. Vrouwen beschikken echter ook over testosteron, maar de vrouwen die meer van dit mannelijke geslachtshormoon hebben, slaan volgens onderzoeken ook meer vet op rondom de buik.
 • Koolhydraten: koolhydraten zorgen ervoor dat vet voornamelijk rond de buik wordt opgeslagen. Vooral ‘lege koolhydraten’, zoals die uit wit brood, witte rijst en witte pasta zorgen voor een grotere vetopslag rondom de buik. Koolhydraatrijk voedsel dat tevens rijk is aan vezels, zoals volkorenbrood en bruine rijst, leidt niet tot een hogere vetopslag rond de buik.
 • Verzadigd vet: ook deze voedingsstof leidt tot hogere buikvetopslag. Verzadigd vet zit veel in snacks en margarines.
 • Suiker: suiker zet zich om in vet en dit vet wordt wederom sneller rondom de buik opgeslagen.
 • Zout: te veel zout zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt. Door de vochtophoping slaat het lichaam tevens meer vet op rondom de buik.
 • Alcohol, roken en cafeïne: diverse onderzoeken tonen aan dat deze middelen bijdragen aan een grotere vetopslag rondom de buik.
 • Stress: wetenschappelijk onderzoek toont tevens aan dat stress bijdraagt aan een grotere vetopslag bij de buik. Hiernaast zorgt het er ook voor dat je meer zin krijgt in vet voedsel, wat wederom de vetopslag rondom de buik vergroot. Dit heeft beide te maken door het stresshormoon cortisol. Preventie uitval bij stress.
 • Slaap: als je te weinig slaapt, maak je ook het stresshormoon cortisol aan. Door te weinig slaap sla je dus ook meer vet op rondom je buik.

Doordat er zo veel verschillende soorten oorzaken zijn die ervoor zorgen dat je meer vet bij je buik opslaat, is het lastig om een te veel aan buikvet te verliezen. Met alleen voldoende sport of alleen gezond eten, ben je er nog niet. Als je veel buikvet hebt en bij je buik afvallen niet lukt, is het dus nuttig om de genoemde oorzaken onder de loep te nemen. Ook als je vrij slank bent, kun je overigens veel visceraal buikvet hebben.

 “Sport is een belangrijke manier om dit onderliggende vet kwijt te raken. Zo blijkt uit onderzoek bij slanke mensen dat mensen die weinig bewegen maar ‘slank eten’ een grotere kans hebben op veel orgaanvet dan de slanke mensen die wel veel bewegen.”

Vergeet dus niet voldoende te bewegen als je een platte buik wilt krijgen of behouden!

foto 15

Hoe je zo effectief mogelijk je buikvet verliest

Als je zo effectief mogelijk van je buikvet af wilt komen, houd je rekening met alle oorzaken die een te veel aan buikvet juist bevorderen. Je eet gezond, maar zorgt ook voor voldoende beweging. Je beperkt stress, slaapt genoeg en beperkt de hoeveelheid alcohol die je nuttigt.

Volg deze leidraad en vermijd hiermee extra opslag van vet bij je buik:

 • Vermijd lege koolhydraten, dus eet zo min mogelijk witte producten. In de plaats hiervan eet je volkoren producten.
 • Beperk de hoeveelheid verzadigd vet die je consumeert. Snack gezond en zorg dat je voldoende goede vetten uit avocado, noten, vette vis en plantaardige oliën nuttigt. De goede vetten elimineren de slechte vetten.
 • Vermijd zo veel mogelijk toegevoegde suikers. Deze zitten voornamelijk in koekjes, gebak en snoepgoed. Ook bevatten alle bewerkte producten veelal veel suikers.
 • Let op met zout. Dit doe je heel eenvoudig door kant-en-klare producten te laten staan, want die bevatten erg veel zout.
 • Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag, twee tot drie koppen koffie en rook niet.
 • Vermijd stress en leer beter met stress om te gaan. Dit doe je bijvoorbeeld met beweging, ademhalingsoefeningen en voldoende ontspanning.
 • Vermijd slaaptekort en slaap minimaal zeven uur per nacht.
 • Volg een koolhydraatarm of ketogeen dieet om efficiënter vet te kunnen verbranden. (Dit zijn de verhoudingen van het keto dieet)

Verder kun je nog effectief je buikvet aanpakken. Dit doe je met bewegen, bewegen en nog eens bewegen. Je hoeft niet, zoals velen denken, ontelbaar veel buikspieroefeningen te doen, want iedere vorm van training draagt bij aan de aanmaak van het groeihormoon van je lichaam. Het groeihormoon maakt je lichaam voornamelijk aan bij krachttraining. Het stimuleert je vetverbranding en het pakt dus tevens je buikvet aan!

 “Krachttraining is bewezen effectiever om buikvet te verbranden dan cardio.”

Zorg bij sporten en krachttraining voor de juiste intensiteit. Je moet de spieren eerst licht laten verzuren, om het lichaam groeihormoon te laten produceren. Kies daarom voor gewichten die je net aankunt. De laatste oefeningen van een set moet je nog maar net kunnen afmaken. Zo train je het meest effectief. Vervolgens zorgt het groeihormoon ervoor dat je na je training meer vet verbrandt. Daarnaast nemen je spieren in gewicht toe, waardoor ze eveneens in rust meer vet verbranden.  

Kortom: je buikvet is moeilijk aan te pakken, maar het is zeker niet onmogelijk om het aan te pakken. Als je weet welke levensstijl bijdraagt aan een verlaging van je buikvet en je weet hoe je middels beweging effectief buikvet kunt verbranden, ben je al snel van je buikvet af!

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *