website statistics

Suikers: Wat zijn het en wat doen ze eigenlijk?

Dit artikel gaat over suikers, hun functie en hoe het bijdraagt aan het krijgen van je platte buik.

Als we het over suiker hebben, hebben we het ook wel over koolhydraten. Er gaan een hoop fabeltjes de rondte over koolhydraten.

Zo hoor je op veel sportscholen dat koolhydraten slecht voor je zijn. Ook sommige ‘dieet goeroes’ zeggen dat je er niks van moet binnen krijgen.

Dat je ze eigenlijk niet moet eten omdat je er dik van zou worden als je er teveel van binnen krijgt.

Mythes

Aan de ene kant klopt het dat je van teveel koolhydraten dik wordt, maar van de andere kant klopt het ook weer niet.

Ik zal uitleggen wat een koolhydraat doet en waar het goed en slecht voor is. Er bestaan 2 soorten koolhydraten: snelle- en complexe koolhydraten.

Snelle koolhydraten

Voorbeelden van producten waarin snelle koolhydraten voorkomen zijn suiker(sacharose, fructose, glucose, maïssiroop, zetmeel en brood.

Natuurlijke suikers zijn dextrose (druivensuiker) en lactose (melksuiker).

Sommige mensen kunnen niet goed tegen teveel lactose, een koolhydraat die voorkomt in melk en melkproducten.

Als dit type koolhydraten gegeten wordt, worden deze opgenomen in het bloed en zorgen ze voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.

Vervolgens wordt er insuline door je lichaam aangemaakt om de suiker in je bloed om te zetten naar energie voor je spieren.

Wanneer de koolhydraten niet direct nodig zijn als energiebron, worden deze koolhydraten opgeslagen als glycogeen, een verwant van vet.

Hierdoor wordt vaak (onterecht) gesuggereerd dat koolhydraten ‘slecht’ voor je zouden zijn. Dat is dus slechts ten dele waar.

Wat de mensen die op deze manier bang worden gemaakt vaak niet weten, is dat ze wel de andere, de gezonde, soort koolhydraat kunnen nemen.

Deze staat ook wel bekend als de complexe vorm. Als jij je bloedsuikerspiegel niet teveel wilt laten stijgen zorg er dan voor dat je geen suiker, fructose, glucose, maïssiroop, brood of zetmeel eet.

Deze suikers zijn over het algemeen niet goed voor je lichaam en zorgen voor veel lichamelijke stress.

Dit uit zich in zogeheten ‘sugar cravings’ (momenten waarbij je snakt naar suiker) en hevige energiedips.

Dextrose is de snelst opneembare suiker voor het lichaam die er bestaat. Denk bij dextrose aan de bekende dextrose energie tabletjes.

Na bijvoorbeeld een zware krachttraining kan dextrose echter samen met eiwitten een goede combinatie zijn voor je spieren, om ze zo snel mogelijk van energie te voorzien om zichzelf te herstellen en te laten groeien.

Dextrose is verkrijgbaar in de natuurwinkel en je kan deze gerust innemen nadat je iets intensief hebt gesport.

Pak dan zeker niet teveel! 20 á 30 gram is meer dan voldoende!

Voor een platte en strakke buik zul je (mogelijk) je vetpercentage moeten verlagen!

Hierbij speelt voeding een belangrijke rol. Daarom heeft Oscar Helm (afslankcoach) een simpel te volgen weekmenu incl. recepten gemaakt, zodat je precies weet wat je kan eten.

Klik hier en Oscar stuurt het gratis naar je toe.

Complexe koolhydraten

Naast ‘snelle’ koolhydraten, bestaan er ook ‘complexe’ koolhydraten. Dit type koolhydraten kun je kan vinden in vezelrijk eten.

Complexe koolhydraten zorgen er voor dat je bloedsuikerspiegel niet zo erg omhoog schiet, omdat er niet zo veel suiker in de bloedbaan terecht komt.

Hierdoor hoeft je lichaam minder insuline aan te maken en kunnen ze beter door het lichaam worden getransporteerd.

Hierdoor is de kans op vetopslag minder. Complexe koolhydraten zijn de goede en gezonde vorm koolhydraten om je lichaamsbehoefte van energie mee te voorzien.

Dit type koolhydraat is te vinden in onder andere zilvervliesrijst, bruine rijst, chinoa, zoete aardappelen, havermout, zemelen, gerst, gierst, rogge, groenten en fruit.

Je behoefte aan koolhydraten is afhankelijk van je daginvulling. Als je bijvoorbeeld een 9 tot 5 baan hebt, dan is je behoefte wellicht wat lager dan wanneer je de hele dag door intensief sport.

Eet de hele dag veel groenten, goede vetten en eet veel eiwitrijke producten.

Je lichaam kan hier goed van functioneren en zo heeft het weinig last van een hoge bloedsuikerspiegel waardoor het gemakkelijker vet kan verbranden.

Welke suikers moet je nou eten en wanneer?

Eet complexe koolhydraten als je die nodig hebt. In de praktijk houdt dit in dat je ze voor of na een intensieve activiteit consumeert.

Deze koolhydraten worden dan direct als energiebron gebruikt en worden niet opgeslagen als glycogeen. Dit levert jou uiteindelijk je platte buik op.

Samenvattend: Om een platte buik te krijgen moet je dus niet te veel koolhydraten consumeren.

Echter, wees er ook niet al te bang voor. Eet ze op het goede moment.

Dan zul je zien dat je goede maatjes kan worden met koolhydraten en zullen ze jou uiteindelijk helpen om je die platte buik te geven!

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met Simpel Te Maken Afslank Recepten

Richard Ridder heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer. Ontdek nu zijn beste en lekkerste afslank recepten:

Afslank Receptenbijbel Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie:

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *